Γιατί δυσκολεύομαι τόσο πολύ να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία; - athenssynthesis

Γιατί δυσκολεύομαι τόσο πολύ να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Παρόλο που ο διάλογος στο χώρο της Ψυχικής Υγείας έχει ανοίξει αρκετά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ακούμε όλο και συχνότερα ανθρώπους να λένε πόσο πολύ τους έχει βοηθήσει η θεραπεία που κάνουν με τον εαυτό τους και πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη ενός επαγγελματία, η ψυχοθεραπεία επιμένει να είναι ένα θέμα «ταμπού» στη χώρα μας.

Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προς μια πιο υγιή κατεύθυνση σε σχέση με κάποια χρόνια πίσω, σίγουρα δε βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο να πούμε πως «σταματήσαμε συλλογικά να τη δαιμονοποιούμε, τώρα ξέρουμε και είμαστε ανοιχτές/οι να μάθουμε και άλλα!».

Αλήθεια, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία ενώ έχουμε εντοπίσει όλους τους λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε αυτό το μαγικό ταξίδι; Τι μας κρατά δέσμιους συνθηκών που… δε λειτουργούν πια; Τελικά μας «περιορίζουν» μόνο τα στερεότυπα και οι μύθοι γύρω από αυτή, ή… μήπως είναι και κάτι ακόμα;

  1. Αντίσταση στην Αλλαγή

Στην πραγματικότητα, δε μας φοβίζει τόσο το «άγνωστο» της διαδικασίας, αλλά το γεγονός ότι σκεφτόμαστε ότι θα αλλάξουμε. Όταν ξεκινήσουμε να συζητάμε ανοιχτά για ένα πρόβλημα, τότε του δίνουμε υπόσταση, παίρνει άλλη «αξία». Όταν αυτό το κάνουμε με έναν ειδικό, ξέρουμε ότι σκοπός είναι η βαθύτερη κατανόησή του με στόχο την επίλυση. Αυτό θα φέρει αλλαγές… μέσα κι έξω. Αλήθεια, ποιος μας είπε ότι η Αλλαγή συνεπάγεται κάτι αρνητικό;

  1. Ανάληψη ευθύνης

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, ο θεραπευόμενος καλείται να αναλάβει την ευθύνη για επιλογές και αποφάσεις του έως τώρα και κυρίως για από εδώ και στο εξής. Αυτό, δημιουργεί ένα αίσθημα δέσμευσης σε εαυτό που έως τώρα ενδεχομένως δεν είχε συνηθίσει. Αλήθεια, ποιος μας είπε ότι η Ανάληψη Ευθύνης συνεπάγεται κάτι επώδυνο;

  1. Μωρέ μήπως υπερβάλλω;

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι «πρέπει» να δουλέψουν με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όταν και μόνο όταν: Πενθούν, έχουν μια τραυματική/κακοποιητική εμπειρία, συμπεριφορές που τους φοβίζουν (και σχετίζονται με διαταραχές) ή/και κάνουν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους. Η αλήθεια γύρω απ’ όλα αυτά είναι πως σε αυτό το μαγικό ταξίδι μπορείς να μπεις και για την αυτογνωσία σου και για να σε ανακαλύψεις σε βάθος και για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής και των σχέσεών σου. Αν το αισθάνεσαι, δεν υπερβάλλεις. Ξεκίνα σήμερα!

  1. Ε… είναι και λίγο «ακριβό σπορ»

Η εργασία που κάνουμε με τον εαυτό μας είναι επένδυση. Αν αντιμετωπίζετε θέματα οικονομικής φύσεως, αισθανθείτε άνετα να το συζητήσετε με τον/την ειδικό σας για να βρείτε ένα πλάνο που θα εξυπηρετεί και τους δύο. Μη φοβάστε!

Η ψυχή μας είναι τόσο σημαντική όσο και το σώμα και το πνεύμα μας. Όταν λειτουργεί καλά το ένα, προσφέρει στο άλλο και το αντίστροφο. Το ταξίδι της αυτογνωσίας, είναι μια εμπειρία ζωής που αξίζει τα πάντα και δε θα μετανιώσετε ποτέ. Και μη ξεχνάτε… σας το χρωστάτε!