Η μαγική υπερδύναμη της Ευγνωμοσύνης - athenssynthesis

Η μαγική υπερδύναμη της Ευγνωμοσύνης

«Το να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και να μην το λες είναι σαν να τυλίγεις ένα δώρο και να μην το δίνεις»

William Arthur Ward

Ευγνωμοσύνη. Μια λέξη, χιλιάδες σκέψεις.

Ευγνωμοσύνη για τον πρωινό καφέ, για το ότι πατάς στα πόδια σου γερά, για τον αέρα που αναπνέεις, τον καλό λόγο που είπες, άκουσες ή και τα δύο, για τις λαχταριστές μυρωδιές που ξεχειλίζουν από κάθε φούρνο ειδικά τις ημέρες αυτές και μπορείς να τις μυρίσεις, για τα παιδιά σου, τους γονείς σου, για το ότι σε λίγες ημέρες από τώρα υποδεχόμαστε μια νέα χρονιά!

Τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων όλα μοιάζουν πιο μεγεθυμένα, δε νομίζεις; Ίσως τα πολλά φώτα απ’ τα λαμπιόνια φωτίζουν καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα, το μέσα μας και πράγματι είναι σα να ρίχνουμε περισσότερο «φως» σε όσα άλλες μέρες μοιάζει να ξεχνάμε… Όπως το να λέμε και να νιώθουμε «ευχαριστώ» σε εμάς και τους σημαντικούς άλλους.

Πως η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη ζωή μας

Μας προσφέρει συναισθηματική ισορροπία: Όταν σχεδόν καθημερινά παρασυρόμαστε από ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα, απρόοπτα που δε μπορούμε να ελέγξουμε και τη «ζωή που συμβαίνει», η ευγνωμοσύνη μας ισορροπεί και μας βοηθά να εστιάσουμε στα θετικά.

Κάνει καλό στην υγεία μας: Όσο εστιάζουμε στα θετικά, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειάς μας και η σκέψη μας ηρεμεί. Μπορούμε να ονειρευόμαστε περισσότερο, να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά σε κάθε συνθήκη, να ζούμε εν ολίγοις καλύτερα!

Μας κάνει πιο δημιουργικούς/ες: Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να αισθανόμαστε και να είμαστε πιο δημιουργικές/οι. Μπορούμε πιο εύκολα να θέσουμε στόχους, να βρούμε τρόπους να τους υλοποιήσουμε και να πετύχουμε. Η ευγνωμοσύνη ευνοεί τη διαύγεια του νου!

Μας συνδέει με τον εαυτό μας: Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνδεόμαστε σε βάθος με τον εαυτό και το συναίσθημά μας. Μαθαίνουμε να ακούμε τις ανάγκες και τα θέλω μας περισσότερο και να βιώνουμε στιγμές εναρμονισμένες με τις αξίες μας.

Μας συνδέει με τους άλλους: Και… ίσως το σημαντικότερο! Με την έκφραση της ευγνωμοσύνης συνδεόμαστε με τους άλλους, την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες μας πιο ουσιαστικά. Και αν κάτι είναι αποδεδειγμένο και επιστημονικά είναι πως το νόημα, βρίσκεται στις «σχέσεις» που χτίζουμε. Ας τις κάνουμε να αξίζουν. Ευγνωμοσύνη!