Τοξική θετικότητα στις γιορτές: Πώς να τη διαχειριστείς - athenssynthesis

Τοξική θετικότητα στις γιορτές: Πώς να τη διαχειριστείς

Πέρα από trend της εποχής, η «τοξική θετικότητα», ειδικά τις ημέρες των εορτών, αποτελεί μια πραγματικότητα (δυστυχώς). ‘Έρχεται μέσα στα χριστουγεννιάτικα, οικογενειακά τραπέζια με φράσεις όπως «Άντε κι εσύ πότε με ένα καλό παιδί;», «Ντύσου λίγο πιο λαμπερά, Χριστούγεννα έχουμε!», «Χαμογέλα και λίγο!» και καλώς ή κακώς όσο «καλή» πρόθεση κι αν ενδεχομένως υπάρχει, έχει ως αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί το μέσα σου και να σου χαλάσει η διάθεση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι, να πούμε, πως η διάθεση μπορεί να σου χαλάσει εφόσον ΕΣΥ το επιτρέψεις. Ξέρεις, υπάρχουν και άλλες οδοί διαχείρισης. Το ζήτημα είναι πως θα αποφασίσεις, να… «παίξεις χριστουγεννιάτικη μπάλα!». Θα επιτρέψεις στην τοξική θετικότητα να μολύνει το μέσα σου όταν πρώτα εσύ ο ίδιος γνωρίζεις ότι… δε μπορείς να «αλλάξεις» ή να «ελέγξεις» τις συμπεριφορές των άλλων, παρά μόνο τις δικές σου;!

  1. Όρια, όρια, όρια

Ήρθε η ώρα να μάθεις ότι το «η δράση φέρνει αντίδραση», μπορεί και να μετασχηματιστεί σε «η δράση φέρνει όρια». Τι σημαίνει αυτό; Δε χρειάζεται να απαντήσεις σε καμία προκλητική (για εσένα) φράση ή ερώτηση. Πολλές φορές και η μη απάντηση είναι απάντηση, ή μάλλον καλύτερα όρια… με το πιο λαμπερό σου χαμόγελο φυσικά!

  1. Αν τα όρια «δεν πιάσουν»

Σε περίπτωση που βρεθείς ένα βήμα πριν από κάποιο καβγά ή ένταση, ακριβώς επειδή τα όριά σου, εκλήφθηκαν από κάποιους ως «ειρωνεία» ή αδιαφορία, μπορείς απλά να πεις «Γνωρίζω ότι αυτή η συζήτηση δε θα μας οδηγήσει κάπου. Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε κι ας απολαύσουμε αυτό το υπέροχο μελομακάρονο μαζί!». Ποιος θα σου αντισταθεί; Πολύ σωστά κατάλαβες, όρια θέτεις και πάλι και μάλιστα με πολύ ενήλικο τρόπο.

  1. Λίγο χιούμορ παρακαλώ!

Σε περίπτωση που η τοξικότητα νιώσεις ότι σε πνίγει και θελήσεις να αλλάξεις τελείως το σκηνικό, άλλαξε θέμα συζήτησης με έναν ευφάνταστο τρόπο. Σκέψου: Για τι απολαμβάνουν να μιλούν οι άνθρωποι; Τι τους παθιάζει; Πρόσθεσε και λίγο χιούμορ και… βρίσκεσαι ήδη σε μια νέα, συναρπαστική (για όλους) συζήτηση.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι ειδικά τις ημέρες αυτές, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μεγεθύνουν τα συναισθήματά τους και να συνδέονται περισσότερο. Πολλοί δεν έχουν κατά νου ότι εσύ μπορεί να περνάς μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Μην κρατάς κακία λοιπόν σε κανέναν και προστάτεψε τον εαυτό σου. Σου αξίζει!