Και με την τοξική θετικότητα τι κάνουμε; - athenssynthesis

Και με την τοξική θετικότητα τι κάνουμε;

«Χαμογέλα και λίγο βρε παιδάκι μου, όλα τα καλά του θεού έχεις, θα βρεις άλλη δουλειά, σιγά!», «Μπορείς και καλύτερα!», «Δες την θετική πλευρά της ζωής, σου αξίζει!», «Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά!».

Φράσεις φαινομενικά άκακες και με όλες τις καλές κατά τα άλλα προθέσεις που ενδέχεται να μας βλάψουν ψυχικά και συναισθηματικά, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μια ευάλωτη περίοδο της ζωής μας και ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που… κανείς δεν τους ζήτησε την άποψή τους.

Η τοξική θετικότητα, είναι η πεποίθηση ότι όσο δύσκολη κι αν είναι μια κατάσταση/σχέση/συνθήκη, οι άνθρωποι πρέπει πάντοτε να διατηρούν τη θετική τους νοοτροπία. Και αυτό φυσικά, θα ήταν κάτι παραπάνω από «ΟΚ» αν στην εξίσωση υπήρχε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι και έχουν δικαίωμα και στις καλές στιγμές και στις «κακές», αλλά και σε όλο το εύρος των συναισθημάτων. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο.

Η υπερβολική και επίπλαστη αισιοδοξία που προωθεί η τοξική θετικότητα, (εξου και τοξική), θεωρείται αναποτελεσματική στη λύση των όποιων προβλημάτων και βέβαια δημιουργεί καταστάσεις άβολες μεταξύ των άμεσα σχετιζόμενων. Επιπλέον, στην εποχή των social media και της διαρκούς προώθησης μιας φαινομενικής τελειότητας, είναι… παντού (!).

Κάποιες ευγενικές υπενθυμίσεις για όλες και όλους με αγάπη

  1. Είναι πολύ οκ να μην είμαστε οκ
  2. Έχουμε δικαίωμα και σε καλές στιγμές και σε κακές
  3. Τα συναισθήματά μας είναι δικά μας και έχουν πρόσβαση μόνο όσοι και όσες επιλέγουμε να έχουν (ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε!)
  4. Είναι ευλογία να βιώσουμε όλο το εύρος των συναισθημάτων μας (και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που τα βιώνουμε καθώς όλα είναι μαθήματα)
  5. Δεν είμαστε αναγκασμένοι για κανέναν και για τίποτα να υποκρινόμαστε κάτι που δεν είμαστε/θέλουμε
  6. Μας φροντίζουμε σημαίνει «ακούμε το συναίσθημά μας»
  7. Μας προστατεύουμε σημαίνει αποδεχόμαστε ό,τι συμβαίνει και είμαστε
  8. Η αισιοδοξία είναι στάση ζωής
  9. Η επίπλαστη αισιοδοξία επίσης
  10. Επέλεξε υπεύθυνα και σοφά!