Πώς επηρεάζει ο κακός ύπνος τη ψυχική μας υγεία; - athenssynthesis

Πώς επηρεάζει ο κακός ύπνος τη ψυχική μας υγεία;

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή ζωή με ευεξία και αρμονία. Παρ’ όλα αυτά, 1 στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου.

Ακριβώς όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, η λήψη νερού και η σωστή αναπνοή, έτσι και ο ύπνος αποτελεί βασικό βιολογικό πυλώνα για τη ψυχοσωματική και κοινωνική μας ευημερία. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία πενήντα χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά περίπου δύο ώρες, με ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να κοιμούνται λιγότερο ακόμα και από το απαραίτητο (τουλάχιστον) επτάωρο.

Ψυχική υγεία και ύπνος

Πέρα από τα σωματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η απουσία ύπνου ή και η κακή του ποιότητα στην καρδιά, τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το ουροποιητικό σύστημα, σημαντικές συνέπειες υπάρχουν και στη ψυχική μας υγεία.

Ο εγκέφαλος γερνάει πρόωρα, οι πνευματικές ικανότητες περιορίζονται, οι αντοχές μειώνονται και όλα τα παραπάνω δυνητικά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα αλλά και σκέψεις για την ανθεκτικότητα και τη ζωή σαν σύνολο του ατόμου που υποφέρει. Αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει στο άτομο ακόμα και κατάθλιψη.

Τέλος, παρόλο που παλαιότερα υπήρχε η αίσθηση ότι ο κακός ύπνος είναι σύμπτωμα ψυχικών παθήσεων, πλέον ισχύει και το αντίστροφο: Ο κακός ύπνος μπορεί να αποτελέσει και αιτία (ως παράγοντας κινδύνου) για διαταραχές ψυχικής υγείας.

Αντιμετώπιση

Αν υποφέρετε από αϋπνίες, ημικρανίες που σας κρατούν ξύπνιους ή αισθάνεστε ότι η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, αποφύγετε ροφήματα όπως καφές, ή τσάι πριν κοιμηθείτε και φροντίστε να μένετε μακριά από οθόνες για τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε να έχετε μια «ρουτίνα ύπνου» με συγκεκριμένη ώρα που θα ξαπλώσετε και κάποιες συνήθειες πριν κοιμηθείτε. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποια/ον ειδικό.