Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε; - athenssynthesis

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε;

Όταν κάποιος βιώνει μια έντονη συναισθηματική πίεση, την οποία εκλαμβάνει ως απειλή, αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τη ψυχή (φόβος, αγωνία, αναστάτωση) και το πνεύμα (διαύγεια, κόπωση), αλλά και το σώμα του.

Δυνητικά, η πίεση αυτή προκαλεί το άγχος – μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία το άτομο ως σώμα εκδηλώνει μπορεί να εκδηλώσει μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία και θα παρομοιάζαμε με «συναγερμό» που ενεργοποιείται και… οφείλουμε να τον ακούμε.

Πριν μοιραστούμε μαζί σας κάποια από αυτά, θέλουμε να θυμάστε ότι τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να μοιάζουν και να είναι βασανιστικά, όμως σκοπός τους δεν είναι η περαιτέρω βλάβη του οργανισμού και εαυτού μας, αλλά η προστασία του.

  1. Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί

Σε συνθήκες συναισθηματικής πίεσης, το σώμα ετοιμάζεται να δράσει και ενεργοποιεί τα καύσιμά του: η ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τους ιστούς αυξάνεται καθώς ο οργανισμός ετοιμάζεται για αντιμετώπιση.

  1. Γρήγορη αναπνοή

Για τον παραπάνω λόγο, αυξάνεται και ο ρυθμός της αναπνοής. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να προκληθεί δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος ή ακόμα και να δημιουργηθεί μια αίσθηση πνιγμού.

  1. Ζαλάδα, σύγχυση, εξάψεις

Εξαιτίας του ότι η ποσότητα του αίματος στην περιοχή του κεφαλιού αλλάζει, μπορεί να προκληθούν μια σειρά από βασανιστικά συμπτώματα, αλλά όχι βλαβερά, όπως ζαλάδα, σύγχυση, εξάψεις, αίσθημα αποκοπής.

  1. Σφιγμένοι μύες

Λόγω του ότι στη συγκεκριμένη συνθήκη, πολλές ομάδες μυών σφίγγονται, αυτό οδηγεί σε μια αίσθηση γενικευμένης έντασης που μπορεί να προκαλέσει πραγματικό πόνο (αρθρώσεις, πόδια, χέρια) και τρέμουλο.

  1. Μείωση λειτουργίας πεπτικού συστήματος

Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποια επίσης δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στομάχι, ναυτία, διάρροια.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εφίδρωση, τη διαστολή των κορών στα μάτια και την αίσθηση ξηρότητας στο στόμα, αποτελούν κάποιες από τις βασικές ενδείξεις του άγχους που είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας με άμεσο στόχο να αντιμετωπίσει κάποια απειλή ή κίνδυνο που μπορεί να μην είναι ορατός.

Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε ότι τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημείο που το άγχος σας καταβάλλει, αναζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.